Vloeichape: Voordelen, Nadelen en soorten

Vloeichape – een revolutionair chapedesign, vloeibare en innovatieve optie met sterke voordelen. In tegenstelling tot traditionele cementchapes, biedt vloeichape verbeteringen in kracht, warmteoverdracht en CO₂-uitstoot. Met drie typen, polymeergebonden, anhydriet- en cementgebonden vloeichape, biedt Chapewerken JK de juiste oplossing voor elk projecttype

Bij het plannen van je nieuwe vloer, kom je voor een keuze te staan die vaak over het hoofd wordt gezien: welk type chape gebruik je? Chape, ook bekend als dekvloer, vormt de cruciale basis tussen de draagvloer en je uiteindelijke vloerbedekking. Het kiezen van het juiste type kan een wereld van verschil maken.

Van traditionele cementgebonden chape tot innovatieve anhydriet vloeichape en sneldrogende opties, de markt biedt een breed scala aan mogelijkheden. Elk type heeft zijn eigen voordelen en specifieke toepassingen, afhankelijk van je projectvereisten. Laten we de verschillende soorten vloeichape verkennen en ontdekken welke het beste bij jouw vloerplannen past.

VloeichapeWat is vloeichape?

Wanneer je bezig bent met de renovatie of constructie van een vloer, kom je ongetwijfeld de term vloeichape tegen. Maar wat is dit nu precies? In essentie is vloeichape een mengsel dat bestaat uit water, zand en een bindmiddel zoals anhydriet of cement. Het unieke aan vloeichape is dat het zelfnivellerende eigenschappen heeft. Dit betekent dat het mengsel zichzelf gelijkmatig verdeelt over de draagvloer, wat resulteert in een perfect vlak oppervlak.

Een van de grootste voordelen van anhydrietchape is zijn kracht. Uit studies blijkt dat deze soort chape tot wel drie keer sterker kan zijn dan traditionele cementdekvloeren. Dit maakt het niet alleen ideaal voor nieuwbouwprojecten maar ook voor renovaties waarbij men op zoek is naar duurzaamheid en lange levensduur.

Dankzij de mogelijkheid om dunne lagen aan te brengen, blijkt anhydrietchape uitermate geschikt voor projecten met beperkte opbouwhoogtes of wanneer vloerverwarming wordt geïnstalleerd. Bovendien kun je na slechts 24 uur al over een recent aangelegde anhydrietchape lopen, waardoor projecttijden aanzienlijk verkort worden.

Het toepassen van anhydriet in plaats van traditioneel cement als bindmiddel biedt nog meer voordelen:

 • Verminderde kans op scheurvorming door de hoge buigsterkte
 • Lage krimpuitzettingsfactor
 • Uitstekende compatibiliteit met vloerverwarmingen

Ondanks deze talrijke voordelen moet er rekening gehouden worden met één belangrijk aspect: in vochtige ruimtes vereist anhydrietchape extra beschermingsmaatregelen zoals waterdichte coatings om schade te voorkomen.

In grotere bouwprojecten en bij renovaties waar precisie en sterkte cruciaal zijn, biedt anhydrietchape dus een robuuste oplossing die tegelijkertijd flexibel en efficiënt is.

Voordelen van vloeichape

Bij het kiezen van de juiste chape voor jouw vloerproject, biedt vloeichape talrijke voordelen die de efficiëntie en duurzaamheid van je project kunnen verhogen. Hieronder verkennen we de belangrijkste voordelen.

 • Glad en gelijkmatig: Vloeichape resulteert in een glad, uniform oppervlak dat perfect is voor elke vloerbekleding of -afwerking.
 • Snel en efficiënt: Vloeichape kan relatief snel worden aangebracht, wat betekent dat uw project sneller klaar kan zijn dan met traditionele chape.
 • Lange levensduur: Met de juiste zorg kan vloeichape vele jaren meegaan en is het bestand tegen slijtage en beschadiging.
 • Sterk en duurzaam: Vloeichape biedt een sterkere afwerking dan traditionele chape, en is bestand tegen zware belasting en mechanische beschadigingen.

Duurzaamheid

Vloeichape, met name anhydriet gebaseerde varianten, staat bekend om zijn uitzonderlijke sterkte en duurzaamheid. Deze soorten chape zijn meer dan 3x zo sterk als traditionele zand-cementchapes (28N/mm2 tegenover 7N/mm2), wat resulteert in een langere levensduur en minder onderhoud op lange termijn.

Efficiëntie

Dankzij de zelfnivellerende eigenschappen van vloeichape wordt het aanbrengen vereenvoudigd, waardoor een perfect vlak oppervlak gegarandeerd wordt zonder extra arbeid of tijd te investeren in het egaliseren. Dit bespaart niet alleen tijd maar ook kosten.

Snel te Plaatsen

Vloeichape kan al beloopbaar zijn na slechts 1 dag, afhankelijk van het specifieke product en de omstandigheden op de bouwplaats. Dit versnelt aanzienlijk de doorlooptijd van projecten, waardoor andere werkzaamheden sneller kunnen worden hervat.

Dunnere Vloeropbouw

Een ander significant voordeel is dat vloeichape bij geringe diktes toegepast kan worden, soms al vanaf 3 cm. Dit maakt het ideaal voor projecten waarbij beperkte opbouwhoogtes een uitdaging vormen.

Ideaal voor Vloerverwarming

De samenstelling en structuur van vloeichape zorgen voor een optimale omsluiting van vloerverwarmingsbuizen, wat resulteert in een betere warmteverdeling en -efficiëntie. Zo geniet je niet alleen van comfort maar ook van lagere energiekosten.

Geen Krimpscheurtjes

In tegenstelling tot traditionele chapes heeft vloeichape een minimale krimpuitzetting, wat resulteert in een verminderde kans op scheurvorming. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over ontsierende krimpscheurtjes die later reparatie vereisen.

(Deels) Zelfnivellerend

Eén kenmerk dat werkelijk uitblinkt is dat veel typen vloeichapes (deels) zelfnivellerend zijn. Hierdoor creëer je moeiteloos een egaal oppervlak dat klaar is voor elke soort afwerking of bekleding die je wenst toe te passen.

Mogelijk Bij Alle Vloerbekledingen

Of je nu kiest voor tegels, parket of laminaat; vloeichape biedt een solide en vlak fundament voor alle soorten vloerbekledingen. Deze universele compatibiliteit verzekert jou ervan dat welke keuze qua esthetiek of functionaliteit dan ook mogelijk is bovenop deze moderne chapesoort.

Nadelen van vloeichape

 • Kosten: Vloeichape kan iets duurder zijn dan traditionele chape, hoewel het een betere kwaliteit biedt en vaak sneller kan worden aangebracht.
 • Complexiteit: Het proces van het aanbrengen van vloeichape kan enigszins complexer zijn en vereist ervaren professionals om het goed te doen.
 • Niet geschikt voor alle vloerbekleding: Sommige vloerbekledingen zijn mogelijk niet geschikt voor gebruik met vloeichape, dus het is belangrijk om dit te bespreken met de bouwprofessional.

Verschillende soorten vloeichape

Bij het kiezen van de juiste vloeroplossing voor je project, is het cruciaal om de verschillende soorten vloeichape te overwegen. Elk type biedt unieke voordelen en eigenschappen die afgestemd kunnen worden op specifieke vereisten. Hieronder verkennen we de meest gangbare varianten.

Cementgebonden Vloeichape

Cementgebonden vloeichape staat bekend om zijn robuustheid en veelzijdigheid. Dit type chape maakt gebruik van een mengsel van cement, zand en water dat zich kenmerkt door een hoge mate van duurzaamheid. Het is bijzonder geschikt voor toepassingen waar sterkte een prioriteit is, zoals in commerciële ruimtes of bij intensief belopen oppervlakken. Daarnaast heeft cementgebonden chape het voordeel dat het relatief snel droogt, waardoor projecttijdslijnen effectief beheerd kunnen worden.

Anhydrietgebonden Vloeichape

Anhydrietchape

Anhydrietgebonden vloeichape onderscheidt zich door zijn uitstekende zelfnivellerende eigenschappen. Het hoofdbestanddeel, anhydriet (een soort gips), biedt een gladde afwerking zonder veel extra arbeid. Deze chape is ideaal voor ruimtes met vloerverwarming omdat het materiaal warmte efficiënt geleidt en verdeelt over de gehele oppervlakte. Bovendien minimaliseert anhydrietgebonden chape de kans op scheurvorming dankzij zijn lage krimpuitzetting.

Polymeergebonden Vloeichape

Polymeergebonden vloeichape vertegenwoordigt de nieuwste innovatie op dit gebied en combineert polymeerharsen met traditionele ingrediënten om een superieur bindmiddel te creëren. Dit type biedt verbeterde hechtingseigenschappen, wat essentieel is in situaties waar onderlagen minder ideaal zijn of waar extra flexibiliteit gewenst is. De toevoeging van polymeer verhoogt ook de waterbestendigheid van de uiteindelijke laag, waardoor deze optie zeer geschikt wordt bevonden voor vochtige ruimtes zoals badkamers of keukens.

Elk van deze soorten vloeichapes heeft zijn eigen set aan voordelen die ze geschikt maken voor diverse toepassingen binnen bouw- en renovatieprojecten. Door jouw specifieke behoeften af te wegen tegen wat elk type te bieden heeft, kun je ervoor zorgen dat je investeert in een oplossing die jarenlang mee zal gaan en aan al je verwachtingen zal voldoen.

Vloeichape prijs per m²

Wanneer je overweegt om vloeichape te laten leggen, is een van de belangrijkste factoren die je in gedachten houdt natuurlijk de prijs. De kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende aspecten zoals het type vloeichape dat je kiest, de dikte van de laag en eventuele extra voorbereidingen die nodig zijn op jouw ondergrond.

Gemiddeld liggen de prijzen voor het laten aanbrengen van vloeichape tussen €10 en €20 per vierkante meter. Het is echter belangrijk om rekening te houden met het feit dat deze prijzen slechts richtlijnen zijn. Voor specifieke projecten kunnen offertes aanzienlijk variëren op basis van de complexiteit en vereisten.

Een cruciale factor bij de bepaling van de prijs is het type vloeichape dat wordt gekozen:

 • Cementgebonden vloeichape: Dit type is robuust en veelzijdig, vaak gebruikt in gebieden met zware belasting. Prijstechnisch ligt dit type iets hoger dan anhydrietgebonden chapes.
 • Anhydrietchape: Bekend om zijn zelfnivellerende eigenschappen en sterkte. Anhydrietchapes zijn ideaal voor nieuwbouw of renovatieprojecten waar een gladde afwerking vereist is.

Daarnaast speelt ook de dikte van de laag een belangrijke rol in hoeveel jouw uiteindelijke kosten zullen bedragen. Dikkere lagen vereisen meer materiaal, wat resulteert in hogere kosten.

Vergeet niet dat naast directe materiaal- en arbeidskosten er mogelijk bijkomende kosten zijn voor voorbereidend werk zoals het egaliseren of verstevigen van jouw bestaande ondervloer.

Het is altijd aanbevolen om meerdere offertes aan te vragen bij professionele chappers uit jouw regio. Zo kun je niet alleen prijzen vergelijken maar krijg je ook advies op maat dat aansluit bij jouw specifieke situatie en wensen. Door grondig onderzoek te doen naar opties en offertes kun jij ervoor zorgen dat je investeert in een duurzame oplossing die past binnen jouw budgettaire kaders zonder compromissen te sluiten op kwaliteit en functionaliteit.

Hoe vloeichape plaatsen?

Bij het plaatsen van vloeichape is een grondige voorbereiding essentieel. Eerst moet de ondergrond volledig schoon en vrij van stof, olie of andere verontreinigingen zijn. Dit zorgt ervoor dat de chape goed hecht aan de draagvloer. Het is ook belangrijk om te controleren of de ondergrond stabiel en niet veerkrachtig is. Voor een optimale hechting kan een primer aangebracht worden.

Vervolgens, bij het gebruik van anhydrietchape, is het cruciaal om rekening te houden met de vochtgevoeligheid van deze soort chape. In vochtige ruimtes kan dit type minder geschikt zijn tenzij er specifieke maatregelen getroffen worden zoals het aanbrengen van een vochtscherm.

Het leggen zelf gebeurt met behulp van gespecialiseerde apparatuur waarbij de vloeichape via een slang wordt gepompt naar de gewenste locatie op de draagvloer. Dankzij haar zelfnivellerende eigenschappen verspreidt vloeichape zich gelijkmatig over het oppervlak wat resulteert in een perfect vlakke afwerking.

Belangrijk om te weten is dat anhydrietchape al na 24 uur beloopbaar is, wat betekent dat je niet lang hoeft te wachten voordat je verder kunt gaan met andere werkzaamheden op de werkvloer. Echter, volledige uitharding neemt meer tijd in beslag en gedurende deze periode dient men voorzichtig te zijn met belasting op de nieuwe chape laag.

Het toepassen van akoestische isolatie of thermische isolatie onderlaag voorafgaand aan het storten van vloeichape kan bovendien bijdragen aan verbeterde wooncomfort door geluidsdemping en warmtebehoud. Deze stap vereist weliswaar extra planning maar biedt significante langetermijnvoordelen.

Door deze richtlijnen te volgen zorg je ervoor dat jouw vloeropbouw niet alleen sterk en duurzaam is maar ook optimaal presteert qua comfort en esthetiek.

Het verschil tussen Cementgebonden chape, Cementgebonden vloeichape en Anhydrietgebonden vloeichape

Bij het kiezen van de juiste chape voor jouw project is het essentieel om de verschillen tussen de beschikbare soorten te kennen. Cementgebonden chape, cementgebonden vloeichape en anhydrietgebonden vloeichape zijn drie populaire opties, elk met unieke eigenschappen en voordelen.

Cementgebonden Chape wordt traditioneel gebruikt in een breed scala aan bouwprojecten. Het is een mengsel van zand, cement en water dat handmatig wordt aangebracht. Deze chapesoort staat bekend om zijn robuustheid en is bijzonder geschikt voor ruimtes die blootgesteld worden aan hoge mechanische belasting. Echter, het vereist meer arbeidstijd tijdens het plaatsen en heeft vaak een langere droogtijd nodig.

Aan de andere kant biedt Cementgebonden Vloeichape een moderner alternatief. Hoewel ook op basis van cement, is deze soort zelfnivellerend dankzij toegevoegde toeslagstoffen waardoor het gemakkelijker te verspreiden is over grote oppervlakken. Dit resulteert in minder arbeidstijd en een efficiëntere afwerking maar behoudt dezelfde sterkte als traditionele cementchapes.

Anhydrietgebonden Vloeichape, gemaakt van anhydriet (een gipsachtig materiaal), water en zand, onderscheidt zich door uitmuntende zelfnivellerende eigenschappen en duurzaamheid. Het is tot wel drie keer sterker dan standaard cementdekvloeren, waardoor het uitermate geschikt is voor renovatieprojecten waarbij dunne lagen gewenst zijn. Bovendien kan er al na 24 uur op gelopen worden, wat het proces versnelt zonder in te leveren op kwaliteit.

Anhydrietvloeren zijn echter minder ideaal in vochtige ruimtes tenzij er passende maatregelen zoals een vochtscherm worden genomen om schade door vocht te voorkomen.

Door deze kenmerken af te wegen tegen jouw specifieke projectvereisten kun je bepalen welk type chape het meest geschikt is voor jouw situatie.

Toepassingen van vloeichape

Vloeichape kan worden gebruikt voor verschillende soorten bouwprojecten, waaronder:

 • Vloerafwerkingen voor woningen en commerciële gebouwen
 • Verhoging van de vloerhoogte
 • Vloerverwarmingssysteem
 • Renovaties en verbouwingen van woningen en gebouwen

Belang van de juiste vloeichape kiezen

Wanneer je bezig bent met een bouw- of renovatieproject, is het kiezen van de juiste vloeichape cruciaal voor zowel de duurzaamheid als de functionaliteit van je nieuwe vloer. De keuze tussen verschillende soorten chape, zoals anhydrietgebonden en cementgebonden varianten, hangt sterk af van specifieke behoeften en omstandigheden binnen jouw project.

Anhydrietgebonden vloeichape staat bekend om zijn uitzonderlijke eigenschappen. Het materiaal is bijna zelfnivellerend en gemakkelijk verpompbaar, wat leidt tot een hoog plaatsingsrendement. Dit type chape heeft nauwelijks last van scheurvorming en vereist geen bewapening dankzij zijn minimale krimp- en uitzettingsgedrag. Deze kenmerken maken anhydrietgebonden chape ideaal voor projecten waar tijdsefficiëntie en strakke vlakheid essentieel zijn.

Naast deze fysieke voordelen biedt anhydriet een uitstekende thermische geleidbaarheid, perfect voor gebruik in combinatie met vloerverwarmingssystemen. De homogene omsluiting van verwarmingsleidingen optimaliseert de warmteverdeling over het gehele oppervlak. Bijgevolg draagt dit bij aan een efficiëntere verwarming van ruimtes, wat kan resulteren in lagere energiekosten op lange termijn.

Het selecteren van het juiste type vloeichape gaat ook hand in hand met het type vloerbekleding dat je plant te gebruiken. Anhydrietchapes hechten goed met alle gebruikelijke vloerbekledingen mits aangepaste lijm wordt gebruikt. Dit veelzijdige aspect verzekert dat ongeacht jouw esthetische voorkeuren of functionele eisen, er altijd een geschikte match gevonden kan worden die aan al je wensen tegemoetkomt.

Door te investeren in kwalitatieve materialen en het juiste type chape te kiezen, leg je niet alleen de basis voor een prachtige vloer maar ook voor een duurzame toekomst voor jouw ruimte.

Waarom een chapper inschakelen?

Bij de aanleg van een nieuwe vloer is het essentieel dat de ondergrond perfect egaal en voorbereid is. Dit is waar de expertise van een professionele chapper onmisbaar wordt. Een ervaren chapper zorgt niet alleen voor een gelijkmatige verspreiding van de vloeichape, maar houdt ook rekening met specifieke eigenschappen van het materiaal zoals droogtijd en werkmethode.

Het kiezen voor anhydrietgebonden vloeichape biedt talrijke voordelen zoals minimale krimp, uitstekende warmtegeleiding en minder risico op scheurvorming. Echter, zonder deskundige toepassing kunnen deze voordelen niet volledig worden benut. Een chapper gebruikt gespecialiseerde apparatuur om de vloeichape efficiënt en gelijkmatig over het oppervlak te verdelen. Dit garandeert een vlakke basis die cruciaal is voor de duurzaamheid en esthetiek van je uiteindelijke vloerbedekking.

Daarnaast adviseert een professionele chapper je over de optimale dikte van de laag, afhankelijk van jouw specifieke situatie en behoeften. Dit is bijzonder belangrijk in ruimtes waar vloerverwarming wordt geïnstalleerd, aangezien anhydrietvloeichape bekend staat om zijn uitstekende warmtegeleidende eigenschappen.

Verder draagt het inschakelen van een chapper bij aan snellere doorlooptijden. Door hun ervaring kunnen zij snel werken zonder in te leveren op kwaliteit. Hierdoor kun je eerder genieten van jouw nieuwe ruimte zonder zorgen over oneffenheden of structurele problemen op lange termijn.

Het gebruikmaken van de diensten van een professional biedt dus niet alleen gemoedsrust tijdens het bouwproces maar verzekert ook dat je investeert in een solide fundament voor jouw woning of bedrijfspand. Het minimaliseert toekomstige herstellingskosten door potentiële problemen zoals scheuren of verzakkingen te voorkomen die kunnen ontstaan wanneer dit proces niet correct wordt uitgevoerd.

Hoe lang duurt het voordat vloeichape volledig is uitgehard?

De uithardingstijd van vloeichape kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type vloeichape, de dikte van de afwerking en de omgevingstemperatuur en vochtigheid. Over het algemeen duurt het 28 tot 42 dagen voordat vloeichape volledig is uitgehard en kan worden belast met zwaardere voorwerpen of materialen.

Conclusie

Het kiezen van de juiste vloeichape is cruciaal voor de levensduur en functionaliteit van je vloer. Met de voordelen van anhydrietgebonden vloeichape zoals zelfnivellerende eigenschappen en uitstekende warmtegeleiding is het duidelijk waarom dit een populaire keuze is voor vloerverwarming. Het inschakelen van een ervaren chapper speelt een sleutelrol in het realiseren van een gelijkmatige en duurzame vloerbasis die esthetisch aangenaam is. Dit bespaart niet alleen tijd tijdens de installatie maar voorkomt ook kostbare reparaties in de toekomst. Jouw investering in een professionele chapper legt het fundament voor een solide en prachtige vloer in je woning of bedrijfspand. Zorg ervoor dat je deze belangrijke beslissing met kennis van zaken maakt.

Veelgestelde vragen

1. Kan vloeichape worden gebruikt in combinatie met vloerverwarming?

Ja, vloeichape kan worden gebruikt als onderlaag voor vloerverwarming, het mengsel houdt de warmte goed vast, waardoor het een betere keuze is dan traditionele chape.

2. Wat zijn enkele veel voorkomende problemen bij het aanbrengen van vloeichape?

Enkele veel voorkomende problemen kunnen zijn dat luchtbellen worden ingesloten, of dat de vloeichape niet gelijkmatig wordt verdeeld. Het is daarom belangrijk om ervaren professionals in te huren om het proces uit te voeren.

3. Wordt vloeichape gerelateerd aan scheuren of barsten?

In sommige gevallen kan vloeichape barsten of scheuren, hoewel dit zelden voorkomt als het op de juiste wijze werd aangebracht. Het gebruik van de juiste mengverhouding en de juiste dikte van de afwerking kan helpen om dit probleem te minimaliseren.

4. Kan vloeichape alleen rechtstreeks op beton worden aangebracht?

Ja, vloeichape kan zeker rechtstreeks op betonnen vloeren worden aangebracht, zolang de juiste voorbereidingen worden getroffen (zoals het gebruik van een dampremmende folie).

5. Is vloeichape veilig voor de gezondheid?

Ja, vloeichape is veilig voor de gezondheid, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u de juiste beschermende uitrusting draagt ​​tijdens het aanbrengen. Het kan ook enkele dagen duren voordat de geuren van de vloeistof volledig zijn verdwenen.