Vloeichape: alles wat je moet weten

Als je op zoek bent naar een manier om een ​​egale en vlakke vloer te creëren, heb je waarschijnlijk al over vloeichape gehoord. Maar wat is vloeichape precies, en waarom zou je het over andere vloerbedekkingen moeten kiezen? In deze uitgebreide gids bekijken we alle belangrijke aspecten van vloeichape, van de voordelen tot de nadelen en alles daartussenin. Lees verder om erachter te komen of vloeichape de juiste keuze is voor jouw bouw- of renovatieproject.

Inhoudsopgave:
– Wat is vloeichape?
– Voordelen van vloeichape
– Nadelen van vloeichape
– Verschil tussen traditionele chape en vloeichape
– Toepassingen van vloeichape
– Soorten vloeichape
– Kosten van vloeichape
– Hoe vloeichape wordt aangebracht
– Hoe lang duurt het voordat vloeichape volledig is uitgehard?
– Veelgestelde vragen over vloeichape

Wat is vloeichape?

Vloeichape, of pompchape, is in wezen een mengsel van cement, zand, water en additieven, zoals kunstharsen en polymeren. Het is een vloeibare mengeling die met pompen op de vloer wordt gegoten, wat resulteert in een egale en gladde afwerking. Vloeichape biedt een betere kwaliteit dan traditionele chape, en heeft als bijkomend voordeel dat het in een relatief korte tijd kan worden aangebracht.

Voordelen van vloeichape

 • Glad en gelijkmatig: Vloeichape resulteert in een glad, uniform oppervlak dat perfect is voor elke vloerbekleding of -afwerking.
 • Snel en efficiënt: Vloeichape kan relatief snel worden aangebracht, wat betekent dat uw project sneller klaar kan zijn dan met traditionele chape.
 • Lange levensduur: Met de juiste zorg kan vloeichape vele jaren meegaan en is het bestand tegen slijtage en beschadiging.
 • Sterk en duurzaam: Vloeichape biedt een sterkere afwerking dan traditionele chape, en is bestand tegen zware belasting en mechanische beschadigingen.

Nadelen van vloeichape

 • Kosten: Vloeichape kan iets duurder zijn dan traditionele chape, hoewel het een betere kwaliteit biedt en vaak sneller kan worden aangebracht.
 • Complexiteit: Het proces van het aanbrengen van vloeichape kan enigszins complexer zijn en vereist ervaren professionals om het goed te doen.
 • Niet geschikt voor alle vloerbekleding: Sommige vloerbekledingen zijn mogelijk niet geschikt voor gebruik met vloeichape, dus het is belangrijk om dit te bespreken met de bouwprofessional.

Verschil tussen traditionele chape en vloeichape

Traditionele chape is een mengsel van zand, cement en water dat met de hand wordt aangebracht en dan moet uitharden. Het proces van het aanbrengen van traditionele chape kan lang duren en de kwaliteit kan variëren afhankelijk van de vaardigheden van de professional. Vloeichape daarentegen is een mengsel van cement, zand, water en additieven dat met een pomp op een vloer wordt aangebracht. Het biedt een betere kwaliteit afwerking en kan efficiënter worden aangebracht dan traditionele chape.Toepassingen van vloeichape

Vloeichape kan worden gebruikt voor verschillende soorten bouwprojecten, waaronder:

 • Vloerafwerkingen voor woningen en commerciële gebouwen
 • Verhoging van de vloerhoogte
 • Vloerverwarmingssysteem
 • Renovaties en verbouwingen van woningen en gebouwen

Soorten vloeichape

Er zijn verschillende soorten vloeichape die worden gebruikt afhankelijk van het project en de behoeften van de klant. Enkele voorbeelden van vloeichape zijn:

 • Pompchape: dit wordt gemaakt met een mengsel van cement, zand en water en is een zeer vloeibare en gemakkelijk aan te brengen vloeichape.
 • Gietvloer: dit is een afwerking op basis van polyurethaan die op een bestaande betonnen vloer wordt gegoten om een gladde, naadloze afwerking te creëren.
 • Anhydrietvloer: dit is een vloeibare chape op basis van calciumsulfaat, die relatief snel kan worden gelegd en voor vloerverwarming kan worden gebruikt.

Kosten van vloeichape

De kosten van vloeichape zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van het project, het type vloeichape dat wordt gebruikt, de locatie en de aannemer. Gemiddeld kunnen de kosten van vloeichape variëren van 20 tot 40 euro per vierkante meter.

Hoe vloeichape wordt aangebracht

Het aanbrengen van vloeichape begint met voorbereidende stappen, zoals het reinigen van de vloer en het plaatsen van dampremmende folies. Het vloeichapemengsel wordt vervolgens op de vloer gepompt en verspreid met behulp van een troffel. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de vloeichape gelijkmatig wordt verdeeld en dat er geen luchtbellen of hiaten zijn in de afwerking. Na het aanbrengen moet de vloeichape voldoende tijd hebben om volledig uit te harden voordat er verdere vloerbekleding of afwerkingen worden aangebracht.

Hoe lang duurt het voordat vloeichape volledig is uitgehard?

De uithardingstijd van vloeichape kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type vloeichape, de dikte van de afwerking en de omgevingstemperatuur en vochtigheid. Over het algemeen duurt het 28 tot 42 dagen voordat vloeichape volledig is uitgehard en kan worden belast met zwaardere voorwerpen of materialen.

Veelgestelde vragen

1. Kan vloeichape worden gebruikt in combinatie met vloerverwarming?

Ja, vloeichape kan worden gebruikt als onderlaag voor vloerverwarming, het mengsel houdt de warmte goed vast, waardoor het een betere keuze is dan traditionele chape.

2. Wat zijn enkele veel voorkomende problemen bij het aanbrengen van vloeichape?

Enkele veel voorkomende problemen kunnen zijn dat luchtbellen worden ingesloten, of dat de vloeichape niet gelijkmatig wordt verdeeld. Het is daarom belangrijk om ervaren professionals in te huren om het proces uit te voeren.

3. Wordt vloeichape gerelateerd aan scheuren of barsten?

In sommige gevallen kan vloeichape barsten of scheuren, hoewel dit zelden voorkomt als het op de juiste wijze werd aangebracht. Het gebruik van de juiste mengverhouding en de juiste dikte van de afwerking kan helpen om dit probleem te minimaliseren.

4. Kan vloeichape alleen rechtstreeks op beton worden aangebracht?

Ja, vloeichape kan zeker rechtstreeks op betonnen vloeren worden aangebracht, zolang de juiste voorbereidingen worden getroffen (zoals het gebruik van een dampremmende folie).

5. Is vloeichape veilig voor de gezondheid?

Ja, vloeichape is veilig voor de gezondheid, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u de juiste beschermende uitrusting draagt ​​tijdens het aanbrengen. Het kan ook enkele dagen duren voordat de geuren van de vloeistof volledig zijn verdwenen.