Vloerisolatie: soorten, prijs en premies

Vloerisolatie is een essentieel onderdeel van een energiezuinige woning. Het draagt niet alleen bij aan een comfortabel en warm huis, maar verlaagt ook de energierekening en vermindert de CO2-uitstoot. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten vloerisolatie, de prijzen, vloerverwarming, betonvloeren, voordelen, nadelen en premies die beschikbaar zijn.

Soorten vloerisolatie

Er zijn verschillende soorten vloerisolatie beschikbaar, elk met hun specifieke eigenschappen en toepassingsgebieden. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten isolatiematerialen en hun kenmerken.

1. EPS (geëxpandeerd polystyreen)

EPS, ook wel bekend als piepschuim, is een veelgebruikt isolatiemateriaal voor vloeren. Het bestaat uit kleine, met lucht gevulde bolletjes die samengeperst worden tot een stevig isolatiemateriaal. EPS is licht van gewicht, vochtbestendig en biedt een goede thermische isolatie.

2. XPS (geëxtrudeerd polystyreen)

XPS is vergelijkbaar met EPS, maar heeft een hogere dichtheid en betere isolatiewaarden. Het is ook vochtbestendig en heeft een hoge druksterkte, waardoor het geschikt is voor toepassingen waar zwaardere belastingen vereist zijn, zoals onder betonvloeren.3. PIR (polyisocyanuraat)

PIR-isolatieplaten zijn gemaakt van een hardschuim dat een uitstekende thermische isolatie biedt met een lage dikte. PIR is zeer geschikt voor vloerisolatie vanwege de hoge isolatiewaarde, vochtbestendigheid en druksterkte.

4. PUR (polyurethaan)

PUR is een ander type hardschuim dat vergelijkbaar is met PIR. Het kan in plaatvorm worden toegepast of als gespoten PUR-schuim. Gespoten PUR vult alle naden en kieren in de vloer en biedt een naadloze isolatielaag.

5. Glaswol

Glaswol is een zacht, flexibel isolatiemateriaal gemaakt van glasvezels. Het biedt goede thermische en akoestische isolatie en is geschikt voor vloerisolatie wanneer een zachte isolatielaag gewenst is. Glaswol is relatief eenvoudig te installeren en kan in rollen of platen worden geleverd. Het is een kosteneffectief isolatiemateriaal, maar het is belangrijk om te weten dat het gevoelig is voor vocht. Om vochtproblemen te voorkomen, moet het goed worden afgedekt met een dampremmende laag. Bovendien moet er tijdens de installatie voorzichtig worden omgegaan met glaswol, aangezien het kan leiden tot jeuk en irritatie bij contact met de huid.

6. Steenwol

Steenwol is vergelijkbaar met glaswol, maar wordt gemaakt van vulkanische gesteenten. Het heeft uitstekende thermische en akoestische isolatie-eigenschappen en is ook brandwerend. Steenwol is geschikt voor vloerisolatie wanneer een goede brandveiligheid en geluidsisolatie vereist zijn.

7. Natuurlijke isolatiematerialen

Er zijn ook natuurlijke isolatiematerialen beschikbaar, zoals houtvezel, kurk en hennep. Deze materialen zijn milieuvriendelijk en bieden goede isolatie-eigenschappen. Ze zijn echter vaak duurder dan synthetische isolatiematerialen en kunnen minder geschikt zijn voor vochtige omstandigheden.

Prijzen van vloerisolatie

De prijs van vloerisolatie hangt af van verschillende factoren, zoals het type isolatiemateriaal, de dikte, het oppervlak en de arbeidskosten. Hieronder geven we een indicatie van de gemiddelde prijzen per m2, inclusief btw en arbeidskosten.

 • EPS: €20 – €25
 • XPS: €25 – €30
 • PIR: €30 – €35
 • PUR: €30 – €40 (gespoten PUR)
 • Glaswol: €20 – €25
 • Steenwol: €25 – €30
 • Natuurlijke isolatiematerialen: €30 – €45

Houd er rekening mee dat deze prijzen slechts indicatief zijn en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie en omstandigheden.

Vloerverwarming en vloerisolatie

Vloerverwarming is een efficiënte en comfortabele manier om een woning te verwarmen. Het is belangrijk om de vloer goed te isoleren wanneer vloerverwarming wordt geïnstalleerd, zodat de warmte niet verloren gaat naar de onderliggende ruimtes of de grond. Een goed geïsoleerde vloer zorgt ervoor dat de vloerverwarming efficiënter werkt en minder energie verbruikt.

De keuze van het isolatiemateriaal hangt af van het type vloerverwarming (nat of droog systeem) en de opbouwhoogte. PIR, XPS en EPS zijn veelgebruikte isolatiematerialen voor vloerverwarming vanwege hun hoge isolatiewaarden en druksterkte.

Betonvloeren en isolatie

Betonvloeren zijn sterk, duurzaam en hebben een hoge thermische massa, wat betekent dat ze warmte kunnen opslaan en langzaam afgeven. Echter, beton is van nature niet goed isolerend. Het isoleren van betonvloeren is daarom essentieel om warmteverlies te voorkomen en energie-efficiëntie te verbeteren.

Er zijn verschillende methoden om betonvloeren te isoleren, zoals het plaatsen van isolatiemateriaal onder de betonvloer of het aanbrengen van isolatie aan de bovenzijde van de vloer. XPS, PIR en gespoten PUR zijn geschikte isolatiematerialen voor betonvloeren vanwege hun hoge druksterkte en vochtbestendigheid.

Voordelen van vloerisolatie

Vloerisolatie biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Verbeterde energie-efficiëntie: Een goed geïsoleerde vloer vermindert warmteverlies, waardoor de energiebehoefte voor verwarming afneemt en de energierekening lager wordt.
 • Verhoogd wooncomfort: Vloerisolatie zorgt voor een warmere en comfortabelere leefomgeving. De vloer voelt minder koud aan en de temperatuur is gelijkmatiger verdeeld in de woning.
 • Minder vochtproblemen: Vloerisolatie helpt om vochtproblemen te verminderen door condensatie en schimmelvorming tegen te gaan.
 • Akoestische isolatie: Afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal kan vloerisolatie ook bijdragen aan een betere geluidsisolatie.
 • Milieuvriendelijk: Door het verminderen van het energieverbruik voor verwarming, verlaagt vloerisolatie ook de CO2-uitstoot en draagt het bij aan een duurzamere leefomgeving.

Nadelen van vloerisolatie

Hoewel vloerisolatie veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden:

 • Installatiekosten: De kosten voor het isoleren van een vloer kunnen aanzienlijk zijn, afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de complexiteit van de installatie.
 • Verhoogde vloerhoogte: Het aanbrengen van vloerisolatie kan de vloerhoogte verhogen, wat in sommige gevallen aanpassingen aan deuren, drempels of andere bouwelementen kan vereisen.
 • Mogelijke verstoring tijdens installatie: Afhankelijk van de gekozen isolatiemethode kan de installatie enige overlast veroorzaken, zoals het verplaatsen van meubels of tijdelijk verlies van toegang tot bepaalde ruimtes.

Subsidies en premies voor vloerisolatie

In Nederland zijn er verschillende premies en subsidies beschikbaar voor het isoleren van vloeren. Deze financiële ondersteuning kan helpen om de kosten van vloerisolatie te verlagen en de investering sneller terug te verdienen. Enkele van de belangrijkste premies en subsidies zijn:

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke lening met een lage rente, speciaal bedoeld voor energiebesparende maatregelen zoals vloerisolatie. Deze lening wordt verstrekt door het Nationaal Warmtefonds en kan gecombineerd worden met andere subsidies en premies.

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is bedoeld voor particuliere woningeigenaren die minimaal twee energiebesparende maatregelen treffen, waaronder vloerisolatie. De subsidie dekt een deel van de kosten voor de isolatie en kan oplopen tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de omvang van de maatregelen.

Lokale subsidies en premies

Naast landelijke subsidies en premies zijn er in sommige gemeenten en provincies ook lokale subsidies beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. Deze kunnen variëren per regio en het is raadzaam om bij uw gemeente of provincie na te gaan welke mogelijkheden er zijn.

Veelgestelde vragen over vloerisolatie

1. Hoe lang duurt het om vloerisolatie te installeren?

De installatietijd voor vloerisolatie is afhankelijk van de gekozen isolatiemethode en de omvang van het project. Over het algemeen kan vloerisolatie binnen één tot enkele dagen worden geïnstalleerd.

2. Hoeveel energie kan ik besparen met vloerisolatie?

De energiebesparing door vloerisolatie hangt af van verschillende factoren, zoals de isolatiewaarde van het materiaal, de dikte van de isolatielaag en de staat van de woning. Gemiddeld kan vloerisolatie leiden tot een besparing van 5% tot 15% op de energierekening voor verwarming.

3. Kan ik vloerisolatie zelf aanbrengen?

Het is mogelijk om vloerisolatie zelf aan te brengen, maar het wordt aangeraden om dit door een professional te laten doen. Een vakkundige installatie zorgt voor een optimale isolatie en voorkomt problemen zoals koudebruggen en vochtproblemen.

4. Wat is de terugverdientijd van vloerisolatie?

De terugverdientijd van vloerisolatie hangt af van de kosten van de installatie, de besparing op de energierekening en eventuele subsidies en premies. Gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen de 5 en 10 jaar.

5. Is vloerisolatie geschikt voor alle soorten vloeren?

Vloerisolatie kan op de meeste soorten vloeren worden toegepast, zoals betonvloeren, houten vloeren en systeemvloeren. Het type isolatiemateriaal en de installatiemethode kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie en vereisten. Het is belangrijk om deskundig advies in te winnen om te bepalen welke vloerisolatie het beste bij uw situatie past.

Conclusie

Vloerisolatie is een effectieve manier om energie te besparen, het wooncomfort te verhogen en vochtproblemen te verminderen. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar, zoals EPS, XPS, PIR, PUR, glaswol, steenwol en natuurlijke isolatiematerialen, elk met hun eigen voor- en nadelen. De keuze van het isolatiemateriaal en de installatiemethode hangt af van de situatie en de specifieke vereisten, zoals vloerverwarming, betonvloeren, thermische en akoestische isolatie-eigenschappen.

De kosten van vloerisolatie variëren afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, de dikte, het oppervlak en de arbeidskosten. Er zijn verschillende premies en subsidies beschikbaar om de investering in vloerisolatie aantrekkelijker te maken, zoals de Energiebespaarlening, de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en lokale subsidies en premies.

Het is belangrijk om deskundig advies in te winnen en een professionele installateur in te schakelen om ervoor te zorgen dat de vloerisolatie optimaal functioneert en eventuele problemen worden voorkomen.