Chape Prijs per m²: hoeveel kost het? (2024 update)

De prijs van een chape is gemiddeld €14/m², met een bereik tussen €10 en €25/m² inclusief plaatsing. Om nog verder te gaan: de prijs van een traditionele chape varieert van €10 tot €15/m², terwijl die van een vloeibare chape varieert van €12 tot €16/m².

Soort Chape Prijs per m2
Traditionele Cementchape €10 – €15
Sneldrogende Cementchape €15 – €20
Anhydriet Chape €12 – €18
Lichtgewicht Chape €15 – €22
Zwevende Chape €20 – €25
Isolerende Chape €18 – €25

chape prijs

Een chape is een egalisatielaag die op een ruwe ondergrond wordt aangebracht om een vlakke en egale basis te creëren voor de uiteindelijke vloerbedekking. Chape kan worden gemaakt van verschillende materialen, zoals cement, anhydriet of beton. De prijs van chape per m² hangt af van verschillende factoren, zoals de dikte van de chape, het materiaal, de uitvoeringsmethode en de locatie.

In deze gids bespreken we de gemiddelde chape prijzen per m², de factoren die de prijs beïnvloeden, de voor- en nadelen van zelf chape leggen versus het inschakelen van een aannemer, tips om te besparen op chape, en hoe u offertes kunt aanvragen.Prijsverschillen per regio:

De prijzen van chape kunnen per regio in België verschillen. In de grote steden liggen de prijzen doorgaans iets hoger dan in de kleinere steden en dorpen.

Kosten voor materialen:

De kosten voor materialen voor chape bedragen ongeveer €5 – €10 per m² voor cementchape, €10 – €15 per m² voor anhydriedchape en €15 – €20 per m² voor betonchape.

Arbeidskosten:

De arbeidskosten voor het leggen van chape bedragen ongeveer €15 – €25 per uur. De totale arbeidskosten hangen af van de oppervlakte van de vloer en de dikte van de chape.

Voorbeeld:

Voor een cementchape van 5 centimeter dik op een oppervlakte van 20 m², bedragen de geschatte kosten:

 • Materialen: €100 (€5 per m² x 20 m²)
 • Arbeid: €300 (€20 per uur x 1,5 uur)

Totaal: €400

Let op: Dit is slechts een indicatie. De exacte prijs kan afwijken per specifieke situatie.

Wat is chape?

Chape is een mortel die op een ondergrond wordt aangebracht om deze te egaliseren en te verdichten. De chape zorgt voor een vlakke en stabiele basis voor de uiteindelijke vloerbedekking, zoals tegels, parket of laminaat. Chape kan zowel binnen als buiten worden toegepast.

Waarom chape leggen?

Er zijn verschillende redenen om chape te leggen:

 • Egaliseren van de ondergrond: Chape zorgt ervoor dat de ondergrond vlak en egaal wordt, wat belangrijk is voor een stabiele en duurzame vloer.
 • Verdichten van de ondergrond: Chape verdicht de ondergrond, waardoor deze steviger wordt en minder gevoelig is voor verzakking.
 • Creëren van een hechtvlak: Chape zorgt voor een hechtvlak voor de vloerbedekking, waardoor deze beter blijft plakken.
 • Isolatie: Chape kan een isolerende werking hebben, waardoor de vloer warmer aanvoelt.
 • Geluiddemping: Chape kan geluidsdempend werken, waardoor er minder geluidsoverlast is.

Wat zijn de verschillende soorten chape?

Er zijn drie hoofdsoorten chape:

 • Cementchape: Dit is de meest gebruikte soort chape. Cementchape is sterk, duurzaam en relatief goedkoop.
 • Anhydriedchape: Anhydriedchape is een snellere drogende chape dan cementchape. Anhydriedchape is ook lichter en minder krimpgevoelig.
 • Betonchape: Betonchape is de sterkste en meest duurzame soort chape. Betonchape wordt meestal gebruikt in industriële of commerciële toepassingen.

Factoren die de prijs van chape beïnvloeden

De prijs van chape kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 • Dikte van de chape: Hoe dikker de chape, hoe hoger de prijs. De dikte van de chape is afhankelijk van de toepassing en de vereisten van de vloerbedekking.
 • Type chape: Er zijn verschillende soorten chape, zoals traditionele cementchape, anhydriet chape en sneldrogende chape. Elk type heeft zijn eigen prijsstructuur en eigenschappen.
 • Extra’s: Extra’s zoals vloerverwarming, isolatie of het toevoegen van speciale additieven aan de chape kunnen de prijs verhogen.
 • Uitvoeringsmethode: Zelf chape leggen is goedkoper dan een aannemer inschakelen.
 • Oppervlakte: De prijs per m² kan dalen bij grotere oppervlakken.
 • Locatie: De prijzen kunnen per regio verschillen.
 • Arbeidskosten: De kosten voor het leggen van chape kunnen variëren afhankelijk van de ervaring en expertise van de vakman, de complexiteit van het project en de locatie.

Prijs van een traditionele chape

Zelf chape leggen of aannemer inschakelen?

Zelf chape leggen kan een manier zijn om te besparen op de kosten. Echter, het is belangrijk om te weten dat chape leggen een klus is die precisie en vakmanschap vereist. Als u niet over de nodige ervaring of kennis beschikt, is het raadzaam om een aannemer in te schakelen.

Een aannemer heeft de nodige expertise en ervaring om de chape op een professionele manier te leggen. Dit zorgt voor een optimaal resultaat en voorkomt problemen in de toekomst.

Voordelen van zelf chape leggen:

 • Goedkoper
 • U kunt zelf de planning bepalen

Nadelen van zelf chape leggen:

 • Vereist kennis en ervaring
 • Klus kan tijdrovend zijn
 • Risico op fouten

Voordelen van een aannemer inschakelen:

 • Professioneel resultaat
 • Tijdsbesparing
 • Geen risico op fouten

Nadelen van een aannemer inschakelen:

 • Duurder
 • U bent minder flexibel in de planning

Sneldrogende chape prijs

Sneldrogende chape is een type dekvloer dat sneller uithardt dan traditionele cementchape. Het wordt vaak gebruikt in situaties waar de bouwtijd kort is of wanneer er snel vloerbedekking moet worden geplaatst. De prijs van sneldrogende chape ligt over het algemeen hoger dan die van traditionele chape, en kan variëren tussen de €25 en €40 per m2.

Voordelen van sneldrogende chape

Er zijn enkele belangrijke voordelen verbonden aan het gebruik van sneldrogende chape:

 • Snelle droogtijd: Sneldrogende chape kan binnen enkele dagen tot enkele weken drogen, in tegenstelling tot traditionele chape, die meerdere weken tot maanden nodig heeft om volledig uit te harden.
 • Minder wachttijd: Door de snelle droogtijd kunnen andere bouwwerkzaamheden, zoals het plaatsen van vloerbedekking, sneller worden uitgevoerd.
 • Betere hechting: Sneldrogende chape hecht beter aan de ondergrond en aan de vloerbedekking, wat resulteert in een steviger en duurzamer resultaat.

Chape leggen prijs

De kosten voor het leggen van chape zijn afhankelijk van de arbeidskosten van de vakman en de complexiteit van het project. Gemiddeld liggen de kosten voor het leggen van chape tussen de €10 en €20 per m2. Deze prijs is exclusief de kosten van de chape zelf en eventuele extra’s zoals vloerverwarming of isolatie.

zwevende chape leggen

Factoren die de prijs van chape leggen beïnvloeden

De prijs voor het leggen van chape kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals:

 • Ervaring en expertise van de vakman: Het inhuren van een ervaren en gespecialiseerde vakman kan duurder zijn, maar resulteert meestal in een betere kwaliteit en afwerking.
 • Complexiteit van het project: Projecten met veel hoeken, niveauverschillen of andere uitdagingen kunnen de arbeidskosten verhogen.
 • Locatie: De kosten voor het leggen van chape kunnen variëren afhankelijk van de regio en de afstand die de vakman moet afleggen om bij het project te komen.

Tips om te besparen op chape kosten

Het is mogelijk om te besparen op chape kosten door rekening te houden met de volgende tips:

 • Vergelijk offertes: Vraag meerdere offertes aan bij verschillende vakmensen om een goede prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de ervaring, expertise en referenties van de vakman.
 • Combineer projecten: Als je meerdere bouw- of renovatieprojecten hebt, kan het voordeliger zijn om ze tegelijkertijd uit te laten voeren door dezelfde vakman. Hierdoor kunnen kosten worden bespaard op arbeid en materiaal.
 • Kies het juiste type chape: Overweeg welk type chape het beste past bij jouw project en budget. Traditionele cementchape is meestal goedkoper dan sneldrogende chape, maar het kan in sommige gevallen de moeite waard zijn om te investeren in sneldrogende chape vanwege de snellere droogtijd en betere hechting.
 • Doe-het-zelf: Het leggen van chape kan een doe-het-zelf project zijn als je over voldoende kennis en ervaring beschikt. Houd er echter rekening mee dat het leggen van chape een precisiewerk is en fouten kunnen leiden tot problemen met de vloerbedekking of ongelijke vloeren. Overweeg zorgvuldig of je over de juiste vaardigheden en materialen beschikt voordat je aan een doe-het-zelf project begint.

anhydriet chape leggen

De bijkomende kosten voor het maken van een dekvloer

Zoals alle metselwerk is een chape een fase die zelden alleen volstaat. Daarom moet je rekening houden met extra stappen en producten, die de kosten van je chape vaak verhogen. Sommige van deze extra elementen kunnen achteraf worden geïnstalleerd, maar andere moeten worden uitgevoerd in combinatie met het werk van de dekvloerinstallateur.

 • Isolatie: Isolatie onder de chape moet logischerwijs worden aangebracht voordat de chape wordt gelegd. Afhankelijk van het type isolatie en de redenen voor de aanwezigheid ervan, kunnen deze panelen worden geplaatst door de chapeverwerker, de metselaar of de verwarmingsmonteur. In het geval van polyurethaanschuim dat op de vloer wordt gespoten, moet er een beroep worden gedaan op een isolatiespecialist.
 • Scheidingsvoegen : Scheidingsvoegen zijn essentieel voor alle dekvloeren. Cementdekvloeren hebben meer voegen nodig dan anhydrietdekvloeren. Deze voegen moeten in de chape worden opgenomen en kunnen de vorm aannemen van plastic, aluminium of kartonnen profielen, of een groef die na uitharding wordt gemaakt.
 • Waterbescherming op dekvloer: Voor bepaalde dekvloeren is een beschermende mat verplicht. Dit is bijvoorbeeld het geval voor dekvloeren voor buiten die bestemd zijn om bedekt te worden met tegels of dekvloeren voor badkamers. Er moet dus een SPEC-systeem worden geplaatst nadat de chape is gelegd.
 • Vloerverwarming : Als uw renovatie of nieuwbouw vloerverwarming omvat, moet deze worden aangelegd, aangesloten en getest voordat de chape wordt gegoten. Controleer deze punten en test vooral je vloerverwarmingssysteem vóór de dekvloerwerkzaamheden.
 • Tegelwerk: Om je vloerprojecten te voltooien, moet je waarschijnlijk een vloerbekleding laten leggen. Daarom kun je de prijs van tegelwerk, harsvloeren of parket in je bestek opnemen. Je moet echter wachten tot de chape goed is uitgehard voordat je deze laatste stap zet.

Een chape leggen: het werk van een professional

Constructietechnieken afhankelijk van het type beton

Een chape leggen hangt af van het type beton dat wordt gebruikt. Er zijn 3 hoofdtypen van installatie mogelijk voor een residentiële chape.
chape leggen door een professional

 • Verlijmde chape: Dit is het meest traditionele type chape. De metselaar moet de mortel op de plaat storten en met de hand verdelen, waarbij hij ervoor moet zorgen dat de mortel waterpas ligt en met een liniaal moet afstrijken, of hij moet de vloeibare mortel verpompen en helpen om de mortel waterpas te krijgen. Het is bijna altijd aan te raden om een hechtprimer op de plaat aan te brengen om de hechting en dus de duurzaamheid van de dekvloer te optimaliseren. Let er bij het leggen van de dekvloer op dat je de uitzettingsvoegen daar plaatst waar ze het minst zichtbaar zijn, bijvoorbeeld bij deurdrempels. Merk op dat hechtende chape een kleinere minimale dikte heeft dan andere chape.
 • Zwevende dekvloer : Een zwevende dekvloer wordt gekenmerkt door het feit dat hij niet aan de ondergrond kleeft. Tussen de betonnen plaat of de houten vloer en de chape wordt een isolatielaag aangebracht. Hoewel een zwevende dekvloer op de traditionele manier kan worden gelegd, gebeurt dit vaker vloeiend, wat het werk voor de plaatser van de dekvloer eenvoudiger en sneller maakt. Het aanleggen van een zwevende dekvloer is tijdrovender en vereist meer aandacht, aangezien de isolatiepanelen op hun plaats moeten worden gelegd, hun stabiliteit moet worden verzekerd en ervoor moet worden gezorgd dat het beton er niet onder loopt.
 • Niet-gekoppelde dekvloer: Een niet-gekoppelde dekvloer is een soort zwevende dekvloer. Er wordt een plastic folie gebruikt in plaats van isolatieplaten. Deze techniek wordt gebruikt om de progressie van vocht in de dekvloer te breken. In de praktijk is dit type chape vergelijkbaar met een gelijmde chape, aangezien het polyaan over het algemeen snel en gemakkelijk te leggen is.

Je werk goed uitvoeren

Het produceren van een chape van goede kwaliteit hangt grotendeels af van het goed voorbereiden van de ondergrond en het naleven van de installatievoorschriften.

 • Voorbereiding van de ondergrond: voor elke dekvloer die hecht, raden fabrikanten aan om een primer aan te brengen die geschikt is voor het gebruikte product. De instructies voor de primer moeten zorgvuldig worden opgevolgd om de werking ervan te optimaliseren, waardoor de dekvloer goed aan de ondergrond kan hechten.
 • Netten verankeren: Voordat een dekvloer wordt gegoten of gelegd, is het essentieel om te controleren of de leidingen en omhullingen goed zijn bevestigd en verankerd. Deze stap beperkt het risico op opwaartse druk, die de uiteindelijke toestand van de dekvloer kan beïnvloeden.
 • Scheidingsvoegen: Deze voegen (ook wel krimpvoegen genoemd) moeten minstens 2/3 van de dikte van de chape zijn en moeten om de 60m² of 8 strekkende meter geplaatst worden in het geval van een hechtende chape (25m² als de bekleding gewoon verf is) en om de 40m² of 8 strekkende meter voor zwevende chape. Bovendien moeten ze worden geplaatst telkens als het storten wordt hervat. Als er uitzettingsvoegen in de plaat zitten, moeten deze weerspiegeld worden in de dekvloer en uiteindelijk in de gelijmde bekleding.
 • Uitzettingsvoegen: in de residentiële sector worden uitzettingsvoegen in een chape meestal aan de randen aangebracht (zelfs voor nivellering) en ze moeten minstens 5 mm dik zijn.

Voorbeeld van een cement dekvloer met ultralisse afwerking

Offertes aanvragen voor chapewerk

Wilt u chape laten leggen door een aannemer? Dan is het verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende aannemers. Zo kunt u de prijzen vergelijken en een keuze maken voor de beste deal.

Bij het aanvragen van offertes is het belangrijk om de volgende informatie te verstrekken:

 • De oppervlakte van de vloer
 • De gewenste dikte van de chape
 • Het type chape (cementchape, anhydriedchape, betonchape)
 • De locatie van de klus

Veelgestelde Vragen

Hoeveel kost een chape?

De prijs van een chape varieert van €12 tot €15/m².

Hoe bereken je de prijs van een traditionele betonnen chape?

De prijs van een traditionele betonnen chape kan worden berekend op €10 tot €15/m².

1. Wat is chape?

Chape is een dekvloer dat als basis dient voor de uiteindelijke vloerafwerking. Chape wordt gebruikt in bouw- en renovatieprojecten om te zorgen voor een vlakke en egale vloer.

2. Wat is de prijs van chape per vierkante meter?

De prijs van chape per vierkante meter varieert afhankelijk van een aantal factoren. Gemiddeld ligt de prijs tussen de €20 en €30, inclusief plaatsing en BTW.

3. Hoe lang duurt het voordat de chape droog is?

De droogtijd van traditionele chape is minstens 28 dagen en bij sneldrogende chape duurt dit 5 tot 10 dagen.

4. Wat is het verschil tussen traditionele chape en sneldrogende chape?

Traditionele chape heeft een droogtijd van minstens 28 dagen waardoor u pas na deze periode de uiteindelijke vloerafwerking kunt plaatsen. Sneldrogende chape heeft een droogtijd van 5 tot 10 dagen waardoor u sneller de vloerafwerking kunt plaatsen.

5. Waar kan ik chape kopen?

Chape kunt u kopen bij bouwmateriaal verkopers. Het is verstandig om van tevoren te informeren of ze de gewenste variant van chape beschikbaar hebben.

Conclusie

De prijs van chape per m² kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Door de bovenstaande informatie te lezen, kunt u een betere inschatting maken van de kosten voor uw project. Weet u niet zeker of u chape zelf moet leggen of een aannemer moet inschakelen? Vraag dan gerust advies aan een expert.