Chape Prijs: Een Allesomvattend Onderzoek Naar De Prijs Van Chape

De prijs van een chape is gemiddeld €14/m², met een bereik tussen €10 en €25/m² inclusief plaatsing. Om nog verder te gaan: de prijs van een traditionele chape varieert van €10 tot €15/m², terwijl die van een vloeibare chape varieert van €12 tot €16/m².

Soort Chape Prijs per m2
Traditionele Cementchape €10 – €15
Sneldrogende Cementchape €15 – €20
Anhydriet Chape €12 – €18
Lichtgewicht Chape €15 – €22
Zwevende Chape €20 – €25
Isolerende Chape €18 – €25

chape prijs

2.1. Factoren die de prijs van chape beïnvloeden

De prijs van chape kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 • Dikte van de chape: Hoe dikker de chape, hoe hoger de prijs. De dikte van de chape is afhankelijk van de toepassing en de vereisten van de vloerbedekking.
 • Type chape: Er zijn verschillende soorten chape, zoals traditionele cementchape, anhydriet chape en sneldrogende chape. Elk type heeft zijn eigen prijsstructuur en eigenschappen.
 • Extra’s: Extra’s zoals vloerverwarming, isolatie of het toevoegen van speciale additieven aan de chape kunnen de prijs verhogen.
 • Arbeidskosten: De kosten voor het leggen van chape kunnen variëren afhankelijk van de ervaring en expertise van de vakman, de complexiteit van het project en de locatie.

Prijs van een traditionele chape3. Sneldrogende chape prijs

Sneldrogende chape is een type dekvloer dat sneller uithardt dan traditionele cementchape. Het wordt vaak gebruikt in situaties waar de bouwtijd kort is of wanneer er snel vloerbedekking moet worden geplaatst. De prijs van sneldrogende chape ligt over het algemeen hoger dan die van traditionele chape, en kan variëren tussen de €25 en €40 per m2.

3.1. Voordelen van sneldrogende chape

Er zijn enkele belangrijke voordelen verbonden aan het gebruik van sneldrogende chape:

 • Snelle droogtijd: Sneldrogende chape kan binnen enkele dagen tot enkele weken drogen, in tegenstelling tot traditionele chape, die meerdere weken tot maanden nodig heeft om volledig uit te harden.
 • Minder wachttijd: Door de snelle droogtijd kunnen andere bouwwerkzaamheden, zoals het plaatsen van vloerbedekking, sneller worden uitgevoerd.
 • Betere hechting: Sneldrogende chape hecht beter aan de ondergrond en aan de vloerbedekking, wat resulteert in een steviger en duurzamer resultaat.

4. Chape leggen prijs

De kosten voor het leggen van chape zijn afhankelijk van de arbeidskosten van de vakman en de complexiteit van het project. Gemiddeld liggen de kosten voor het leggen van chape tussen de €10 en €20 per m2. Deze prijs is exclusief de kosten van de chape zelf en eventuele extra’s zoals vloerverwarming of isolatie.

zwevende chape leggen

4.1. Factoren die de prijs van chape leggen beïnvloeden

De prijs voor het leggen van chape kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals:

 • Ervaring en expertise van de vakman: Het inhuren van een ervaren en gespecialiseerde vakman kan duurder zijn, maar resulteert meestal in een betere kwaliteit en afwerking.
 • Complexiteit van het project: Projecten met veel hoeken, niveauverschillen of andere uitdagingen kunnen de arbeidskosten verhogen.
 • Locatie: De kosten voor het leggen van chape kunnen variëren afhankelijk van de regio en de afstand die de vakman moet afleggen om bij het project te komen.

5. Tips om te besparen op chape kosten

Het is mogelijk om te besparen op chape kosten door rekening te houden met de volgende tips:

 • Vergelijk offertes: Vraag meerdere offertes aan bij verschillende vakmensen om een goede prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de ervaring, expertise en referenties van de vakman.
 • Combineer projecten: Als je meerdere bouw- of renovatieprojecten hebt, kan het voordeliger zijn om ze tegelijkertijd uit te laten voeren door dezelfde vakman. Hierdoor kunnen kosten worden bespaard op arbeid en materiaal.
 • Kies het juiste type chape: Overweeg welk type chape het beste past bij jouw project en budget. Traditionele cementchape is meestal goedkoper dan sneldrogende chape, maar het kan in sommige gevallen de moeite waard zijn om te investeren in sneldrogende chape vanwege de snellere droogtijd en betere hechting.
 • Doe-het-zelf: Het leggen van chape kan een doe-het-zelf project zijn als je over voldoende kennis en ervaring beschikt. Houd er echter rekening mee dat het leggen van chape een precisiewerk is en fouten kunnen leiden tot problemen met de vloerbedekking of ongelijke vloeren. Overweeg zorgvuldig of je over de juiste vaardigheden en materialen beschikt voordat je aan een doe-het-zelf project begint.

anhydriet chape leggen

De bijkomende kosten voor het maken van een dekvloer

Zoals alle metselwerk is een chape een fase die zelden alleen volstaat. Daarom moet je rekening houden met extra stappen en producten, die de kosten van je chape vaak verhogen. Sommige van deze extra elementen kunnen achteraf worden geïnstalleerd, maar andere moeten worden uitgevoerd in combinatie met het werk van de dekvloerinstallateur.

 • Isolatie: Isolatie onder de chape moet logischerwijs worden aangebracht voordat de chape wordt gelegd. Afhankelijk van het type isolatie en de redenen voor de aanwezigheid ervan, kunnen deze panelen worden geplaatst door de chapeverwerker, de metselaar of de verwarmingsmonteur. In het geval van polyurethaanschuim dat op de vloer wordt gespoten, moet er een beroep worden gedaan op een isolatiespecialist.
 • Scheidingsvoegen : Scheidingsvoegen zijn essentieel voor alle dekvloeren. Cementdekvloeren hebben meer voegen nodig dan anhydrietdekvloeren. Deze voegen moeten in de chape worden opgenomen en kunnen de vorm aannemen van plastic, aluminium of kartonnen profielen, of een groef die na uitharding wordt gemaakt.
 • Waterbescherming op dekvloer: Voor bepaalde dekvloeren is een beschermende mat verplicht. Dit is bijvoorbeeld het geval voor dekvloeren voor buiten die bestemd zijn om bedekt te worden met tegels of dekvloeren voor badkamers. Er moet dus een SPEC-systeem worden geplaatst nadat de chape is gelegd.
 • Vloerverwarming : Als uw renovatie of nieuwbouw vloerverwarming omvat, moet deze worden aangelegd, aangesloten en getest voordat de chape wordt gegoten. Controleer deze punten en test vooral je vloerverwarmingssysteem vóór de dekvloerwerkzaamheden.
 • Tegelwerk: Om je vloerprojecten te voltooien, moet je waarschijnlijk een vloerbekleding laten leggen. Daarom kun je de prijs van tegelwerk, harsvloeren of parket in je bestek opnemen. Je moet echter wachten tot de chape goed is uitgehard voordat je deze laatste stap zet.

Een chape leggen: het werk van een professional

Constructietechnieken afhankelijk van het type beton

Een chape leggen hangt af van het type beton dat wordt gebruikt. Er zijn 3 hoofdtypen van installatie mogelijk voor een residentiële chape.
chape leggen door een professional

 • Verlijmde chape: Dit is het meest traditionele type chape. De metselaar moet de mortel op de plaat storten en met de hand verdelen, waarbij hij ervoor moet zorgen dat de mortel waterpas ligt en met een liniaal moet afstrijken, of hij moet de vloeibare mortel verpompen en helpen om de mortel waterpas te krijgen. Het is bijna altijd aan te raden om een hechtprimer op de plaat aan te brengen om de hechting en dus de duurzaamheid van de dekvloer te optimaliseren. Let er bij het leggen van de dekvloer op dat je de uitzettingsvoegen daar plaatst waar ze het minst zichtbaar zijn, bijvoorbeeld bij deurdrempels. Merk op dat hechtende chape een kleinere minimale dikte heeft dan andere chape.
 • Zwevende dekvloer : Een zwevende dekvloer wordt gekenmerkt door het feit dat hij niet aan de ondergrond kleeft. Tussen de betonnen plaat of de houten vloer en de chape wordt een isolatielaag aangebracht. Hoewel een zwevende dekvloer op de traditionele manier kan worden gelegd, gebeurt dit vaker vloeiend, wat het werk voor de plaatser van de dekvloer eenvoudiger en sneller maakt. Het aanleggen van een zwevende dekvloer is tijdrovender en vereist meer aandacht, aangezien de isolatiepanelen op hun plaats moeten worden gelegd, hun stabiliteit moet worden verzekerd en ervoor moet worden gezorgd dat het beton er niet onder loopt.
 • Niet-gekoppelde dekvloer: Een niet-gekoppelde dekvloer is een soort zwevende dekvloer. Er wordt een plastic folie gebruikt in plaats van isolatieplaten. Deze techniek wordt gebruikt om de progressie van vocht in de dekvloer te breken. In de praktijk is dit type chape vergelijkbaar met een gelijmde chape, aangezien het polyaan over het algemeen snel en gemakkelijk te leggen is.

Je werk goed uitvoeren

Het produceren van een chape van goede kwaliteit hangt grotendeels af van het goed voorbereiden van de ondergrond en het naleven van de installatievoorschriften.

 • Voorbereiding van de ondergrond: voor elke dekvloer die hecht, raden fabrikanten aan om een primer aan te brengen die geschikt is voor het gebruikte product. De instructies voor de primer moeten zorgvuldig worden opgevolgd om de werking ervan te optimaliseren, waardoor de dekvloer goed aan de ondergrond kan hechten.
 • Netten verankeren: Voordat een dekvloer wordt gegoten of gelegd, is het essentieel om te controleren of de leidingen en omhullingen goed zijn bevestigd en verankerd. Deze stap beperkt het risico op opwaartse druk, die de uiteindelijke toestand van de dekvloer kan beïnvloeden.
 • Scheidingsvoegen: Deze voegen (ook wel krimpvoegen genoemd) moeten minstens 2/3 van de dikte van de chape zijn en moeten om de 60m² of 8 strekkende meter geplaatst worden in het geval van een hechtende chape (25m² als de bekleding gewoon verf is) en om de 40m² of 8 strekkende meter voor zwevende chape. Bovendien moeten ze worden geplaatst telkens als het storten wordt hervat. Als er uitzettingsvoegen in de plaat zitten, moeten deze weerspiegeld worden in de dekvloer en uiteindelijk in de gelijmde bekleding.
 • Uitzettingsvoegen: in de residentiële sector worden uitzettingsvoegen in een chape meestal aan de randen aangebracht (zelfs voor nivellering) en ze moeten minstens 5 mm dik zijn.

Voorbeeld van een cement dekvloer met ultralisse afwerking

Veelgestelde Vragen

Hoeveel kost een chape?

De prijs van een chape varieert van €12 tot €15/m².

Hoe bereken je de prijs van een traditionele betonnen chape?

De prijs van een traditionele betonnen chape kan worden berekend op €10 tot €15/m².

1. Wat is chape?

Chape is een dekvloer dat als basis dient voor de uiteindelijke vloerafwerking. Chape wordt gebruikt in bouw- en renovatieprojecten om te zorgen voor een vlakke en egale vloer.

2. Wat is de prijs van chape per vierkante meter?

De prijs van chape per vierkante meter varieert afhankelijk van een aantal factoren. Gemiddeld ligt de prijs tussen de €20 en €30, inclusief plaatsing en BTW.

3. Hoe lang duurt het voordat de chape droog is?

De droogtijd van traditionele chape is minstens 28 dagen en bij sneldrogende chape duurt dit 5 tot 10 dagen.

4. Wat is het verschil tussen traditionele chape en sneldrogende chape?

Traditionele chape heeft een droogtijd van minstens 28 dagen waardoor u pas na deze periode de uiteindelijke vloerafwerking kunt plaatsen. Sneldrogende chape heeft een droogtijd van 5 tot 10 dagen waardoor u sneller de vloerafwerking kunt plaatsen.

5. Waar kan ik chape kopen?

Chape kunt u kopen bij bouwmateriaal verkopers. Het is verstandig om van tevoren te informeren of ze de gewenste variant van chape beschikbaar hebben.

Conclusie

De prijs van chape is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals de grootte van het project, de dikte van de chape-laag en het type vloerafwerking dat u wilt installeren. Om de kosten laag te houden is het verstandig om de grootte van het project te optimaliseren. Daarnaast is het verstandig om chape van goede kwaliteit te kopen om extra kosten in de toekomst te vermijden.