Verschil chape en stabilisé: Samenstelling en toepassingen

Bij het aanleggen van een terras, oprit of tuinpad kom je al snel voor de keuze te staan: chape of stabilisé? Beide materialen worden gebruikt als fundering voor bestrating, maar ze hebben verschillende eigenschappen en toepassingen. In dit artikel leggen we de belangrijkste verschillen uit, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jouw project.

verschil chape en stabilisé

Samenstelling en eigenschappen

Zowel chape als stabilisé zijn mengsels van zand en cement, maar de verhoudingen en de hoeveelheid water verschillen:

 • Chape: Bevat meer cement en water dan stabilisé, waardoor het een sterkere en dichtere structuur heeft. Chape is niet waterdoorlatend en wordt vaak gebruikt als deklaag voor vloeren binnen en buiten.
 • Stabilisé: Bevat minder cement en water dan chape, waardoor het een meer open structuur heeft. Stabilisé is waterdoorlatend en wordt voornamelijk gebruikt als fundering voor bestrating buiten.

Toepassingen

Chape:Stabilisé:

 • Fundering voor terrassen, opritten en tuinpaden
 • Opvullen van gaten en oneffenheden in de ondergrond
 • Stabiliseren van de bodem onder bestrating
 • Als basis voor klinkers, tegels en andere bestrating

chape of stabilisé voor terras

Het verschil in soortelijk gewicht per m³

Bij het kiezen tussen chape en stabilisé voor jouw bouwproject is het soortelijk gewicht een belangrijke factor om te overwegen. Dit bepaalt namelijk de dichtheid en daarmee de sterkte en draagkracht van het materiaal.

Soortelijk gewicht chape:

Chape is een mengsel van zand, cement en water, waarbij de verhouding cement hoger is dan bij stabilisé. Dit resulteert in een dichter en zwaarder materiaal. Het soortelijk gewicht van chape varieert afhankelijk van de samenstelling, maar ligt gemiddeld tussen de 2100 en 2200 kg per m³.

Soortelijk gewicht stabilisé:

Stabilisé bevat minder cement dan chape en heeft daardoor een lagere dichtheid. Het soortelijk gewicht van stabilisé ligt doorgaans tussen de 1500 en 1800 kg per m³, afhankelijk van de hoeveelheid cement die wordt toegevoegd.

chape of stabilisé

Overzicht soortelijk gewicht:

Materiaal Soortelijk gewicht (kg/m³)
Chape 2100 – 2200
Stabilisé 1500 – 1800

Wat betekent dit voor jouw project?

 • Draagkracht: Chape heeft een hogere draagkracht dan stabilisé vanwege het hogere soortelijk gewicht. Dit maakt het geschikt voor toepassingen waar een sterke en stabiele ondergrond vereist is, zoals vloeren en funderingen voor zware constructies.
 • Waterdoorlatendheid: Stabilisé is door zijn open structuur waterdoorlatend, terwijl chape dat niet is. Dit maakt stabilisé geschikt voor toepassingen waar waterafvoer belangrijk is, zoals terrassen en opritten.
 • Gewicht: Het hogere soortelijk gewicht van chape betekent dat het meer weegt dan stabilisé. Dit kan een rol spelen bij transport en verwerking, vooral bij grote hoeveelheden.

Voor- en nadelen

Materiaal Voordelen Nadelen
Chape Sterk en duurzaam, geschikt voor verschillende toepassingen, gladde afwerking Minder waterdoorlatend, duurder dan stabilisé
Stabilisé Waterdoorlatend, voorkomt plasvorming, goedkoper dan chape, eenvoudig aan te brengen Minder sterk dan chape, niet geschikt als deklaag

Welke kiezen?

De keuze tussen chape en stabilisé hangt af van de specifieke toepassing en de eisen die je stelt aan het materiaal.

 • Terras of oprit: Kies voor stabilisé als fundering voor klinkers of tegels. Het zorgt voor een stabiele ondergrond en voorkomt plasvorming.
 • Binnenvloer: Kies voor chape als deklaag voor tegels, parket of andere vloerbedekking. Het zorgt voor een vlakke en duurzame ondergrond.
 • Egaliseren: Kies voor chape als je een oneffen ondergrond wilt egaliseren. Het is sterk en kan een gladde afwerking bieden.

Conclusie

Chape en stabilisé zijn beide waardevolle bouwmaterialen met elk hun eigen specifieke eigenschappen en toepassingen. Door de verschillen te kennen en rekening te houden met de eisen van jouw project, kun je de juiste keuze maken en een duurzame en functionele fundering creëren voor jouw terras, oprit of vloer. Een project in Chape of Stabilisé ? Neem vandaag nog contact op met Chapewerken JK