Tegellijm verwijderen van chape: stappenplan en methodes

Oude tegels verwijderd en nu zit je met een chape vol tegellijmresten? Herkenbaar probleem! Het verwijderen van tegellijm van chape is niet het leukste klusje, maar het is wel belangrijk om een mooie, egale ondergrond te krijgen voor je nieuwe vloer. Laten we eens kijken hoe je dit aanpakt.

Tegellijm verwijderen van chape
Tegellijm verwijderen van chape

Waarom tegellijm van chape verwijderen?

Het lijkt misschien makkelijker om gewoon over de oude lijmresten heen te tegelen, maar dat is niet altijd een goed idee. Die oude lijm zorgt voor een oneffen ondergrond, waardoor je nieuwe tegels niet goed hechten of scheef komen te liggen. En geloof me, dat wil je niet meemaken!

Hoe tegellijm verwijderen van chape? Verschillende methodes

Er zijn verschillende manieren om tegellijm van chape te verwijderen, elk met hun eigen voor- en nadelen:

 • Schuren: Dit is een optie als de lijmresten niet te dik zijn. Je kunt een schuurmachine of diamantschijf gebruiken, maar dit veroorzaakt veel stof en lawaai. Vergeet je stofmasker en gehoorbescherming niet!
 • Hamer en beitel: Dit is een beproefde methode, maar ook arbeidsintensief en niet geschikt voor grote oppervlakken. Het risico op beschadiging van de chape is ook groter.
 • Lijmverwijderaar: Er zijn speciale producten beschikbaar om tegellijm te verwijderen. Let op, deze middelen kunnen agressief zijn, dus bescherm je handen en ogen goed.
 • Frezen: Dit is de meest efficiënte methode, maar vereist wel speciaal gereedschap, zoals een vloerfrees. Je kunt deze vaak huren bij een bouwmarkt.

Welke methode is het beste voor jou?

De beste methode hangt af van de hoeveelheid lijmresten, de grootte van het oppervlak en je eigen handigheid. Als je twijfelt, vraag dan advies aan een professional.Tips voor het verwijderen van tegellijm

 • Bescherming: Draag altijd een stofmasker, gehoorbescherming en veiligheidsbril bij het verwijderen van tegellijm.
 • Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte.
 • Ondergrond controleren: Controleer de chape na het verwijderen van de lijm op beschadigingen. Eventuele oneffenheden moeten worden hersteld voordat je een nieuwe vloer legt.
 • Professionele hulp: Twijfel je of het je zelf lukt? Schakel dan een professional in. Zij hebben de ervaring en het juiste gereedschap om de klus snel en efficiënt te klaren.

Veelgestelde vragen (FAQ)

 • Kan ik over tegellijm heen tegelen?
  Dit is af te raden, omdat de oude lijmresten voor een oneffen ondergrond zorgen.
 • Is het verwijderen van tegellijm schadelijk?
  Als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt (stofmasker, ventilatie, etc.) is het niet schadelijk voor je gezondheid.
 • Wat kost het om tegellijm professioneel te laten verwijderen?
  De prijs hangt af van de oppervlakte en de gekozen methode. Vraag offertes aan bij verschillende bedrijven om een idee te krijgen.

Tegellijm verwijderen: Een goede start voor je nieuwe vloer

Het verwijderen van tegellijm van chape is een noodzakelijke stap voor het leggen van een nieuwe vloer. Of je nu kiest voor zelf doen of uitbesteden aan een professional, zorg ervoor dat de ondergrond perfect egaal is voor een prachtig eindresultaat.