Isolatieplaten vloer: Soorten, prijs, zelf leggen

In dit artikel bespreken we de verschillende soorten isolatieplaten voor de vloer, hun prijzen, de geschiktheid van de platen voor verschillende ruimtes, het plaatsen van de platen en of je deze zelf kunt leggen of beter kunt laten leggen door een professional. Vloerisolatie is essentieel voor een comfortabel en energiezuinig huis. Het juiste type isolatieplaat kiezen en deze op de juiste manier plaatsen, kan zowel op korte als op lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren.

Soorten isolatieplaten voor de vloer

Er zijn verschillende soorten isolatieplaten beschikbaar op de markt. De meest voorkomende soorten zijn:

1. EPS (geëxpandeerd polystyreen)

EPS-isolatieplaten zijn gemaakt van geëxpandeerd polystyreen en zijn lichtgewicht, gemakkelijk te verwerken en betaalbaar. Ze bieden een goede thermische isolatie en zijn waterbestendig, waardoor ze geschikt zijn voor vochtige ruimtes.

2. XPS (geëxtrudeerd polystyreen)

XPS-isolatieplaten zijn gemaakt van geëxtrudeerd polystyreen en bieden uitstekende thermische isolatie. Ze zijn steviger dan EPS-platen en hebben een hogere druksterkte, waardoor ze beter bestand zijn tegen belasting. XPS-platen zijn ook waterbestendig en geschikt voor vochtige ruimtes.3. PIR (polyisocyanuraat)

PIR-isolatieplaten zijn gemaakt van polyisocyanuraatschuim en bieden een uitstekende thermische isolatie. Ze zijn dunner dan EPS- en XPS-platen, waardoor ze geschikt zijn voor situaties met beperkte ruimte. PIR-platen zijn brandvertragend en geschikt voor toepassingen waar brandveiligheid belangrijk is.

4. Steenwol

Steenwolisolatieplaten zijn gemaakt van gesmolten steen en bieden goede thermische en akoestische isolatie. Ze zijn brandveilig en bestand tegen hoge temperaturen. Steenwolplaten zijn echter zwaarder en moeilijker te verwerken dan EPS, XPS en PIR.

Gemiddelde prijs van isolatieplaten per m2

De prijs van isolatieplaten varieert afhankelijk van het materiaal, de dikte en de kwaliteit. Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde kosten per m2 voor de meest voorkomende soorten isolatieplaten:

 • EPS: €15 – €25 per m2
 • XPS: €20 – €30 per m2
 • PIR: €25 – €35 per m2
 • Steenwol: €20 – €30 per m2

Houd er rekening mee dat deze prijzen indicatief zijn en kunnen variëren afhankelijk van de leverancier, het merk en andere factoren. Het is altijd een goed idee om offertes te vergelijken van verschillende leveranciers voordat u een beslissing neemt.

Welke platen voor welke ruimte?

Het kiezen van de juiste isolatieplaten voor een bepaalde ruimte hangt af van de specifieke eisen en omstandigheden. Hier zijn enkele richtlijnen om u te helpen bij het kiezen van de juiste platen:

1. Woonruimtes en slaapkamers

Voor woonruimtes en slaapkamers zijn thermische en akoestische isolatie belangrijk. Steenwolplaten zijn een goede keuze vanwege hun uitstekende akoestische isolatie en goede thermische prestaties. PIR-platen kunnen ook worden overwogen voor hun hoge thermische isolatiewaarde en brandvertragende eigenschappen.

2. Keukens en badkamers

In keukens en badkamers is het belangrijk om isolatieplaten te kiezen die bestand zijn tegen vocht en hoge temperaturen. XPS- en PIR-platen zijn beide waterbestendig en geschikt voor deze ruimtes. Steenwolplaten zijn ook een optie vanwege hun weerstand tegen hoge temperaturen en vochtbestendigheid.

3. Garages en kelders

Voor garages en kelders zijn isolatieplaten nodig die bestand zijn tegen vocht en hoge drukbelasting. XPS-platen zijn een uitstekende keuze vanwege hun hoge druksterkte en waterbestendigheid. EPS-platen kunnen ook worden overwogen als een betaalbaar alternatief met goede thermische isolatie.

Plaatsen van isolatieplaten

Het plaatsen van isolatieplaten is een klus die nauwkeurigheid en aandacht voor detail vereist. Hier zijn enkele stappen om te volgen bij het plaatsen van isolatieplaten op de vloer:

 1. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, droog en vrij van oneffenheden is.
 2. Breng een vochtwerende laag aan indien nodig, vooral in vochtige ruimtes zoals kelders en badkamers.
 3. Leg de isolatieplaten op de vloer met de juiste zijde naar boven (de meeste isolatieplaten hebben een bepaalde zijde die naar boven moet wijzen).
 4. Plaats de platen zo dicht mogelijk bij elkaar en snijd ze op maat om een goede pasvorm te garanderen. Zorg ervoor dat er geen kieren of openingen tussen de platen zijn.
 5. Bevestig de platen aan de vloer met geschikte lijm of mechanische bevestigingen, afhankelijk van het type plaat en de ondergrond.
 6. Bedek de isolatieplaten met een geschikte vloerafwerking, zoals laminaat, tegels of tapijt.

Hoewel het plaatsen van isolatieplaten een doe-het-zelfproject kan zijn, is het belangrijk om de instructies van de fabrikant en de geldende bouwvoorschriften te volgen. Het inschakelen van een professional kan zorgen voor een correcte installatie en optimale prestaties van de isolatie.

Zelf leggen of laten leggen?

De keuze tussen zelf isolatieplaten leggen of het laten doen door een professional hangt af van uw vaardigheden, ervaring en het beschikbare budget. Hier zijn enkele overwegingen om u te helpen bij het nemen van een beslissing:

Zelf leggen

 • Voordeliger op korte termijn, omdat u geen arbeidskosten betaalt.
 • Geschikt voor doe-het-zelvers met enige ervaring in bouw- en renovatieprojecten.
 • Flexibiliteit om het project in uw eigen tempo uit te voeren.
 • Risico op fouten of problemen als gevolg van onervarenheid of onjuiste installatie.

Laten leggen

 • Hogere kosten op korte termijn, maar kan op lange termijn voordeliger zijn door een correcte installatie en optimale isolatieprestaties.
 • Gemoedsrust, omdat u weet dat de isolatieplaten correct zijn geïnstalleerd door een professional.
 • Professionals kunnen u adviseren over het juiste type isolatieplaat voor uw situatie en de geldende bouwvoorschriften.
 • Garantie op de installatie en eventuele nazorg indien nodig.

Conclusie

Isolatieplaten zijn een effectieve en veelzijdige manier om de vloeren van uw huis te isoleren. Er zijn verschillende soorten platen beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en toepassingen. Het kiezen van het juiste type isolatieplaat en het correct plaatsen ervan is cruciaal voor het bereiken van optimale energiebesparingen en comfort. Zelf de platen leggen kan kosten besparen, maar het inschakelen van een professional zorgt voor een correcte installatie en optimale prestaties. Overweeg uw eigen vaardigheden, ervaring en budget bij het nemen van een beslissing. Vergeet niet om offertes van verschillende leveranciers te vergelijken en altijd de instructies van de fabrikant en de geldende bouwvoorschriften te volgen.

Veelgestelde vragen

1. Wat is de beste isolatieplaat voor mijn situatie?
De beste isolatieplaat voor uw situatie hangt af van de specifieke eisen en omstandigheden van uw project. Overweeg factoren zoals thermische isolatie, akoestische isolatie, vochtbestendigheid, druksterkte en brandveiligheid bij het kiezen van een isolatieplaat. Raadpleeg een professional voor advies als u niet zeker bent van de beste keuze voor uw project.
2. Hoe dik moeten de isolatieplaten zijn?
De benodigde dikte van de isolatieplaten hangt af van het type plaat, de gewenste isolatiewaarde en de beschikbare ruimte. Over het algemeen geldt: hoe dikker de plaat, hoe beter de isolatie. Raadpleeg de fabrikant of een professional voor advies over de juiste dikte voor uw project.
3. Is het nodig om een vochtwerende laag aan te brengen onder de isolatieplaten?
In vochtige ruimtes, zoals kelders en badkamers, is het aanbrengen van een vochtwerende laag onder de isolatieplaten meestal aan te raden om vochtproblemen te voorkomen. In andere ruimtes kan een vochtwerende laag nodig zijn, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en het type isolatieplaat. Raadpleeg de fabrikant of een professional voor advies over het gebruik van een vochtwerende laag in uw project.
4. Hoe lang gaat vloerisolatie mee?
Vloerisolatie kan tientallen jaren meegaan, afhankelijk van het type isolatieplaat, de kwaliteit van de installatie en de omstandigheden in de ruimte. Goed onderhoud en het voorkomen van vochtproblemen kunnen de levensduur van de isolatie verlengen. Sommige fabrikanten bieden garanties van 10 jaar of langer op hun isolatieplaten.
5. Kan ik isolatieplaten gebruiken in combinatie met vloerverwarming?
Ja, isolatieplaten kunnen worden gebruikt in combinatie met vloerverwarming. Sterker nog, het is aan te raden om isolatieplaten te gebruiken bij vloerverwarming om warmteverlies naar beneden te minimaliseren en de efficiëntie van het verwarmingssysteem te verbeteren. Zorg ervoor dat u isolatieplaten kiest die compatibel zijn met vloerverwarming en raadpleeg de fabrikant of een professional voor advies over de juiste installatie.