Gevel impregneren: voordelen, nadelen & prijzen per m2

Gevel impregneren: voordelen, nadelen & prijzen per m2

Als eigenaar van een huis ben je wellicht bekend met het belang van het onderhouden van je gevel. De gevel van een huis is immers het eerste wat mensen zien en het beschermt je woning tegen weersinvloeden en andere schade. Een van de opties om je gevel te beschermen is door het te impregneren. In dit artikel zullen we de voordelen, nadelen en prijzen van het impregneren van een gevel bespreken.

Wat is gevel impregneren?

Voordat we ingaan op de voordelen, nadelen en prijzen van gevel impregneren, is het belangrijk om te begrijpen wat dit proces inhoudt. Gevel impregneren is het aanbrengen van een beschermende laag op de buitenkant van de gevel. Deze laag zorgt ervoor dat vocht en vuil niet in de gevel kunnen doordringen, waardoor de gevel langer meegaat en er beter uit blijft zien.

Voordelen van gevel impregneren

Het impregneren van je gevel brengt verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste zorgt het ervoor dat vocht geen kans krijgt om in de gevel te trekken. Dit is met name belangrijk in regio’s waar veel neerslag valt. Door het vocht buiten te houden, voorkom je schade aan de gevel en mogelijke vochtproblemen in huis.Een ander voordeel van gevel impregneren is dat het de isolatiewaarde van je woning verbetert. De beschermende laag zorgt ervoor dat warmte beter binnen blijft, waardoor je energie kunt besparen op het gebied van verwarming.

Bovendien heeft gevel impregneren ook een positief effect op de levensduur van je gevel. Doordat er geen vocht en vuil in de gevel kan trekken, blijft deze langer mooi en is er minder kans op schade door vorst en andere weersomstandigheden.

Lees ook:   Vliesgevel: info & prijzen

Nadelen van gevel impregneren

Hoewel gevel impregneren veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het een investering. Het impregneren van een gevel is geen goedkope klus, vooral niet bij grote oppervlaktes. Het is daarom belangrijk om de kosten af te wegen tegen de voordelen die het biedt.

Een ander nadeel is dat gevel impregneren geen permanente oplossing is. Na verloop van tijd zal de beschermende laag slijten en zal de gevel opnieuw geïmpregneerd moeten worden. Dit betekent dat je periodiek onderhoud moet uitvoeren om de voordelen te behouden.

Prijzen van gevel impregneren per m2

De prijs van gevel impregneren kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Een van die factoren is het type gevel dat je hebt. De prijzen kunnen verschillen voor bakstenen gevels, betonnen gevels en gevels van natuursteen.

Een andere factor die van invloed is op de prijs is de oppervlakte van de gevel. Over het algemeen geldt dat hoe groter de oppervlakte, hoe hoger de prijs. Daarnaast kunnen ook de bereikbaarheid en eventuele voorbereidende werkzaamheden invloed hebben op de prijs.

Gemiddeld liggen de prijzen voor gevel impregneren tussen de €8 en €15 per m2. Het is echter altijd verstandig om offertes op te vragen bij verschillende specialisten om een nauwkeurige prijsindicatie te krijgen voor jouw specifieke situatie.

Conclusie

Het impregneren van een gevel heeft vele voordelen, zoals het beschermen tegen vocht en het verbeteren van de isolatiewaarde. Het kan echter ook enkele nadelen met zich meebrengen, zoals de kosten en het periodieke onderhoud dat nodig is. Het is belangrijk om deze factoren af te wegen voordat je besluit om je gevel te laten impregneren. Vergeet niet dat de prijzen kunnen variëren, afhankelijk van het type gevel en de oppervlakte.

Lees ook:   Spouwmuur isoleren en gevel renoveren

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang blijft een gevel na impregneren beschermd?

Na het impregneren van een gevel blijft de beschermende laag meestal ongeveer 10 tot 15 jaar intact. Daarna kan het nodig zijn om de gevel opnieuw te impregneren.

2. Kan ik mijn gevel zelf impregneren?

Hoewel het mogelijk is om je gevel zelf te impregneren, wordt het over het algemeen aanbevolen om dit door een professional te laten doen. Een specialist heeft de juiste kennis en ervaring om het impregneerproces op de juiste manier uit te voeren.

3. Is gevel impregneren schadelijk voor het milieu?

Gevel impregneren kan in sommige gevallen schadelijk zijn voor het milieu. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een impregneermiddel dat voldoet aan de milieueisen en dat geen schadelijke stoffen bevat.

4. Kan ik gevel impregneren combineren met andere gevelrenovaties?

Ja, het is mogelijk om gevel impregneren te combineren met andere gevelrenovaties, zoals het reinigen of herstellen van de gevel. Het impregneerproces kan vaak plaatsvinden nadat de andere werkzaamheden zijn uitgevoerd.

5. Zijn er subsidies beschikbaar voor het impregneren van een gevel?

In sommige gevallen zijn er subsidies beschikbaar voor het impregneren van een gevel. Het is verstandig om bij de gemeente of provincie na te gaan of er subsidiemogelijkheden zijn voor jouw specifieke situatie.