Bent u van plan om uw woning te renoveren of verbouwen in Geel? Denk dan ook aan de vloer. Een goede basis voor uw vloer kan veel problemen voorkomen en zorgt voor isolatie en akoestische verbetering. Chapewerken vormen de basis van uw vloer. In dit artikel bespreken we wat chapewerken precies zijn, waarom ze belangrijk zijn en geven we u enkele tips over het kiezen van de juiste chape.
Wat zijn chapewerken?
Chapewerken zijn de werken waarbij een cementgebonden dekvloer op uw bestaande betonnen vloer wordt aangebracht. Chape kan worden gebruikt om niveauverschillen tussen vloeren te corrigeren of om vloerverwarming te plaatsen. Ten slotte kan chape ook een goede basis zijn om uw uiteindelijke vloerbekleding aan te brengen.
Waarom zijn chapewerken belangrijk?
Chapewerken zijn belangrijk omdat ze een goede basis voor uw vloer vormen. Ze isoleren niet alleen tegen de kou maar werken ook geluiddempend en zorgen voor een goede akoestiek. Bovendien kan een goede chape de levensduur van uw vloer verlengen. Tot slot kunnen chapewerken ook worden gebruikt om elektriciteit, warmte of koeling te leiden door het gebouw, wat bijvoorbeeld mogelijk is bij het gebruik van vloerverwarming of koeling.
Kies de juiste afwerking
Bij het kiezen van de juiste afwerkingslaag, oftewel de bekleding van de chape, moeten verschillende elementen in ogenschouw genomen worden. Voor privéwoningen wordt vaak gekozen voor tegels van keramiek of natuursteen. Vinyl of parket zijn ook populaire alternatieven, maar hou er dan wel rekening mee dat deze vloerbedekkingen om specifieke legsystemen vragen.
Bepaal de juiste chape kwaliteit
Bepaal de juiste kwaliteit van chape nodig voor uw woning. De juiste kwaliteit is onder andere afhankelijk van de belasting op de vloer en de afwerkingslaag die hierop gelegd wordt. Een verkeerde chape kiezen kan ongewenste scheuren en barsten in de afwerking veroorzaken.
Hoe vind je de juiste vakman?
Het aanbrengen van een chape kan een complexe en tijdrovende klus zijn. Het is daarom ook aangeraden om een professional en vakman hiervoor in te huren. De vakman dient uiteraard ingeschreven te zijn in het kruispuntbank van ondernemingen (KBO). Vraag altijd naar zijn ervaring en referenties.
Subsidies in Geel voor chapewerken
Er komen steeds vaker lokale, regionale of nationale subsidies om de investering in energie- of milieubewust bouwen aan te moedigen. Elk jaar zijn er verschillende subsidiemogelijkheden voor chapewerken in Geel. Kijk op energiepremies.be voor het volledig overzicht.
FAQS
1. Hoeveel lagen chape heb je nodig voor je vloerverwarming?
Voor vloerverwarming volstaat het om één laag chape aan te brengen. Dit is meestal een laag van 5 tot 7 cm dik.
2. Wat als je chape niet droog is?
Het kan verschillende weken duren voordat een chape volledig droog is. In deze periode kan u de chape beter niet betreden of verder renoveren.
3. Kan een chape barsten vertonen?
Ja, een chape kan barsten vertonen. Onjuiste plaatsing, onvoldoende droging, te snel drogen kunnen allemaal bijdragen aan het barsten van de chape.
4. Hoe dik moet een chape zijn?
De dikte van de chape is afhankelijk van de belasting van de vloer en de afwerkingslaag die er bovenop komt. Voor vloerverwarming is een dikte van minimum 5 cm vereist en voor een niet belopen vloer volstaat 3 cm.
5. Is een chape laag altijd nodig?
Er zijn alternatieven voor chape mogelijk, maar het is wel een vaak toegepast materiaal voor het vormen van een basis van een vloer.
Conclusie
Een goede chape leggen is van cruciaal belang bij elke woningbouw of renovatie. Het leggen van een chape vraagt expertise, daarom is het raadzaam om een professional in te schakelen. Het kiezen van de juiste chape hangt af van de afwerking van uw woning, de belasting van de vloer en de vloerbekleding die erop zal komen. Uiteindelijk kan een chape, goed geplaatst, de levensduur van uw vloer verlengen en u tijd, geluid en comfort opleveren.