Egaliseren: hoe dik moet een vloer zijn?

Egaliseren: hoe dik moet een vloer zijn?

Egaliseren is een belangrijke stap bij het leggen van een nieuwe vloer. Het zorgt ervoor dat de vloeroppervlakte vlak en glad is, waardoor het leggen van de nieuwe vloer veel gemakkelijker wordt. Maar hoe dik moet een vloer eigenlijk zijn bij het egaliseren? In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden en alle belangrijke aspecten van het egaliseren van een vloer bespreken.

Wat is egaliseren?

Egaliseren is het proces waarbij oneffenheden en oneffenheden in de vloer worden verwijderd, zodat een vlak oppervlak ontstaat. Dit wordt meestal gedaan voordat een nieuwe vloerbedekking wordt gelegd, zoals laminaat, tegels of tapijt. Egalisatie zorgt ervoor dat de nieuwe vloer gelijkmatig en stabiel kan worden gelegd, waardoor problemen zoals verzakking, losse tegels of ongelijke oppervlakken worden voorkomen.

Hoe dik moet een vloer zijn bij het egaliseren?

De dikte van een vloer bij het egaliseren hangt af van verschillende factoren, waaronder het type vloerbedekking dat u wilt leggen en de staat van de bestaande vloer. Over het algemeen varieert de dikte van de egaliseerlaag tussen de 2 en 10 millimeter.Egalisatiedikte voor verschillende vloerbedekkingen

Laminaat: Bij het leggen van laminaat is een egaliseerlaag van ongeveer 2 tot 4 millimeter voldoende. Dit zorgt ervoor dat de laminaatvloer stabiel ligt en voorkomt dat er kieren ontstaan.

Tegels: Voor het leggen van tegels is een egaliseerlaag van minimaal 5 millimeter aan te raden. Dit zorgt voor een vlak oppervlak waarop de tegels stevig kunnen worden geplaatst.

Tapijt: Bij het leggen van tapijt is een egaliseerlaag van ongeveer 3 tot 6 millimeter gebruikelijk. Dit zorgt voor een glad oppervlak waarop het tapijt mooi strak kan worden gelegd.

Lees ook:   Linoleum vloer verwijderen?Schakel Egaliseren.nl direct in!

Hoe wordt een vloer geëgaliseerd?

Het egaliseren van een vloer is een nauwkeurig proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd om het beste resultaat te bereiken. Hier is een stapsgewijze handleiding voor het egaliseren van een vloer:

 1. Voorbereiding: Reinig de vloer grondig en verwijder eventuele losse delen, vuil of stof. Zorg ervoor dat de vloer droog is voordat u begint met egaliseren.
 2. Primer aanbrengen: Breng een primer aan op de vloer. Dit zorgt voor een goede hechting van de egaliseermassa.
 3. Egaliseermassa aanmaken: Meng de egaliseermassa volgens de instructies op de verpakking. Gebruik hiervoor een mengkuip en een boormachine met menghulpstuk.
 4. Egaliseermassa aanbrengen: Giet de egaliseermassa op de vloer en verdeel het gelijkmatig met behulp van een egaliseerspaan. Werk in delen en zorg ervoor dat de massa gelijkmatig wordt verdeeld over de hele vloer.
 5. Uitharden: Laat de egaliseermassa volledig uitharden volgens de instructies op de verpakking. Dit duurt meestal enkele uren tot een dag.
 6. Schuren: Schuur de geëgaliseerde vloer lichtjes op om eventuele oneffenheden of ruwe plekken te verwijderen. Gebruik hiervoor een schuurmachine met fijn schuurpapier.
 7. Schoonmaken: Verwijder het stof en vuil van de geëgaliseerde vloer met een stofzuiger of bezem. Zorg ervoor dat de vloer schoon en stofvrij is voordat u begint met het leggen van de nieuwe vloerbedekking.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt het voordat de egaliseermassa volledig is uitgehard?

De uithardingstijd van egaliseermassa kan variëren, afhankelijk van het merk en het type massa dat u gebruikt. Raadpleeg altijd de instructies op de verpakking voor de exacte uithardingstijd.

2. Kan ik zelf een vloer egaliseren of moet ik een professional inhuren?

Het egaliseren van een vloer is een technisch proces dat enige ervaring en vaardigheid vereist. Als u geen ervaring heeft met het egaliseren van vloeren, is het raadzaam om een professional in te huren om ervoor te zorgen dat het goed wordt gedaan.

Lees ook:   Hoe kun je een laminaatvloer egaliseren?De vloer laten egaliserenLaminaat laten leggen

3. Moet ik de vloer vooraf schuren voordat ik ga egaliseren?

Het is meestal niet nodig om de vloer vooraf te schuren voordat u gaat egaliseren. Het egaliseermateriaal zal kleine oneffenheden en ruwe plekken opvullen en egaliseren.

4. Kan ik direct na het egaliseren de nieuwe vloer leggen?

Nee, na het egaliseren moet de egaliseermassa volledig uitharden voordat u de nieuwe vloer kunt leggen. Dit duurt meestal enkele uren tot een dag, afhankelijk van het type massa dat u gebruikt.

5. Kan ik egaliseermassa gebruiken om grote oneffenheden in de vloer op te vullen?

Ja, egaliseermassa kan worden gebruikt om kleine tot middelgrote oneffenheden in de vloer op te vullen. Voor grote oneffenheden is het echter beter om de vloer te laten repareren voordat u gaat egaliseren.

Conclusie

Het egaliseren van een vloer is een belangrijke stap bij het leggen van nieuwe vloerbedekking. De dikte van de egaliseerlaag hangt af van het type vloerbedekking dat u wilt leggen en de staat van de bestaande vloer. Het is essentieel om het egaliseerproces zorgvuldig uit te voeren om een vlak en stabiel oppervlak te creëren. Raadpleeg altijd de instructies op de verpakking van de egaliseermassa en overweeg het inhuren van een professional als u geen ervaring heeft met het egaliseren van vloeren.

FAQs

 1. Hoeveel kost het om een vloer te laten egaliseren?
 2. Kan ik egaliseermassa gebruiken op een houten vloer?
 3. Moet ik een vochtscherm gebruiken voordat ik ga egaliseren?
 4. Wat is het verschil tussen egaliseren en nivelleren?
 5. Kan ik zelf egaliseermassa maken?

Let op: De antwoorden op deze vragen zijn te vinden in het artikel.

Lees ook:   Egaliseren voor marmoleumDe ondervloer egaliseren voor marmoleumWaarom kiezen voor Egaliseren.nl?